Share Button

Üç tarafı denizlerle çevrili doğal bir liman Sinop Karadeniz’in ve ülkemizin en kuzey ucunda şirin bir kent, kumsalları, denizi,  zengin bitki örtüsü ve bol su kaynakları ile gezip görenlere huzur veren bir şehirdir. Sinop’un toplam 8 ilçesi bulunur. Bunlar ise Ayancık, Boyabat, Durağan, Dikmen,  Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli’dir. Asıl konu başlığımız olan Sinop’ta ne yenir? Sorusuna gelirsek Sinop’ta öncelikli olarak balık, hamsi, sinop mantısı, nokul, sırık ve kuyu kebapları yenebilir diye cevap verebiliriz.

Bir börek çeşidi olan nokul, Sinop’da çok sevilir. Bazı fırınlarda ve börekçilerde bulunur. Özellikle Sakarya caddesindeki tarihi bir fırın bu konuda iyidir.  Kıymalı, üzümlü-cevizli ve yoğurtlu olmak üzere üç çeşidi vardır.

Sinop Nokulu

Pek çok yerde mantı yedim ama Sinop mantısı (içi etli hamur-kulak hamuru) lezzeti ile 10 numaradır. Çok ince bir hamurdan yapılır. İç malzemesi boldur. Katlama şekli de farklıdır.  Cevizli , yoğurtlu karışık olarak istenebilir.

 Sinop Mantısı Teyzenin YeriSinop Mantısı

Sinop balık konusunda  da çok iyidir. Sahilde kalenin altında iskele yakınında bulunan denizin üstündeki balık restoranlarında denize karşı taze balık yiyerek hem manzaranın hem balığın keyfine varabilirsiniz. Mevsiminde palamut, hamsi, kalkan ve çarpan balığı yiyebilirsiniz. Saray Restaurant, Mavi Ay Restaurant ve plajların olduğu mevkide bulunan Beyaz Ev Restaurant’da deniz mahsullerini bulabilirsiniz.

Sinop Balık

Sinop’un yöresel tatları için ise Aşıklar caddesinin bitiminde Şakir Restaurant’a gidebilir ve burada mısır çorbası, tereyağında mısır ununa bulanarak yapılan istiridye mantarı, dible, bulgurlu pazı, zeytinyağında pırasa kavurma, karalahana sarması, fasulye kavurması, hamsili pilav, soğuk bir meze olan sirkeli köfte gibi pek çok lezzetin tadına bakabilirsiniz.

Şakir Restaurant

Eğer imkan varsa Sinop merkeze yarım saat uzaklıkta bulunan Erfelek ilçesinde sabah saatlerinde çok güzel bir köy kahvaltısı yapabilirsiniz. Kahvaltı için  Sebahattin Bey’in Yemek ve Kahvaltı Salonu Öztürk Restaurant kaliteli bir hizmet vermektedir. Burada kestane balı, nar, kivi, incir reçeli, katkısız taze beyaz peynir,  armut, elma pekmezleri, kuşburnu, zeytin, çemen, köy yumurtası, köy tereyağı, yeşillikler ve daha sayamadığımız  bol çeşit, zengin bir  kahvaltı sofrası bulabileceksiniz. Kahvaltıdan sonra arzu ederseniz ilçede bulunan Erfelek Tatlıca Şelalerini gezebilir, çevresindeki manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Erfelek Öztürk Restaurant
 Erfelek Kahvaltı

Sinop’un Boyabat ilçesinde ise meşhur sırık kebabının tadına bakabilirsiniz. İlçeye girdiğinizde orta çarşı diye tabir edilen eski çarşıda sırık kebabı yapan lokantalar bulabilirsiniz. Gene orta çarşıda Mehmet Usta’dan Boyabat’a özgü bir lezzet olan cevizli fındıklı Boyabat ezmesinden satın alabilirsiniz. Ayancık ilçesinde ise kuyu kebabı meşhurdur.

Boyabat Ezmesi

Sinop’a özgü yöresel yemekleri nokul, kuyu ve sırık kebabı, pilaki, mısır pastası, kaşık çıkartması (mamalika), keşkek, içi etli hamur (kulak hamuru), ıslama, mısır çorbası, mısır tarhanası, sirkeli pırasa, içli tava, katlama, kabak millesi olarak sıralayabiliriz.

Share Button