Gezi ve Tatil Yerleri

Karadeniz Gezisi

Doğu Karadenizde Gezilecek Yerler

Doğu Karadeniz enfes güzelliği ile ülkemizin doğa harikası olan bölgelerinden biridir.  Bölgenin pek çok gezilecek görülecek yeri vardır. Doğu Karadeniz turuna katılanların özellikle gördüğü ve görmesi gereken yerler ise Sümela Manastırı, Uzungöl, Ayder Yaylası, Fırtına Vadisi olarak sıralanır.

Doğu Karadeniz de tarih ve doğa tüm güzelliği ile sizi büyüleyecek keyifli bir gezi imkanı sunacaktır. Eğer güne Karadeniz’in yaylalarında başlamak, Uzungöl de alabalık yemek, Trabzon’da Akçaabat ta köfte yemek, Hamsiköy de sütlaç yemek,  Ayder den bal, Vakfıkebir den tereyağı almak için müthiş Karadeniz Pidesinin tadına bakmak için Doğu Karadeniz turunuzu hemen ayarlayınız.

Doğu Karadenizde nerelere gidilir?

Doğu Karadeniz de sahil yolu boyunca o kadar çok gezilecek Samsun’dan Artvin’e kadar o gezilecek görülecek pek çok yer bulunur. İlk akla gelenleri sıralarsak Ordu Ünye, Ordu da Boztepe, Giresun Kalesi, Tirebolu, Trabzon Çarşısı, Boztepe, Atatürk Köşkü, Çay Fabrikası, Sümela Manastırı, Uzungöl, Fırtına Vadisi, Ayder Yaylası gibi dir.

Sümela Manastırı: Karadağ’ın eteklerinde vadiden 300 metre yükseklikte sarp bir kayalık üzerine kurulmuştur. Bu kadim yapının yapım tarihi 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Zamanla genişleyen ve bugünkü halini alan manastır oldukça geniş bir alan üzerine inşa edilmiştir. Çok etkileyici bir yapısı bulunan manastıra orman içindeki yolda tırmanarak ulaşılmaktadır. Tırmanmaya değecek bir yerdir. Manastırın ana ünitesini oluşturan Kaya Kilise ile ona bitişik Şapelin iç ve dış duvarları freskler ile bezelidir. Hz. İsa’nın ve Meryemin hayatından tefsirler İncil’den alınmış sahneler bir kitabın sayfaları gibi açılarak karşınıza gelir.  Sümela Manastırının çevresi çam ormanları ile kaplıdır. Manastırın üzerinden bakıldığında baş döndürücü heyecan verici bir yüksekliktedir.

Sümela

Ayasofya Müzesi: Selçuklu, Bizans ve Gürcü mimarilerinin ortak özelliklerini bir arada barındırır.13. yüzyıldan günümüze kadar değişikliğe uğramadan ulaşmıştır.

Atatürk Köşkü: Şehrin 7 km güney-batısında Soğuksu mevkinde 19.yüzyıl sivil mimari örneklerinden olan köşk Trabzon halkının Atatürk’e bir hediyesidir.

Trabzon Atatürk Köşkü

Uzungöl: Trabzon’un ve Karadeniz’in en önemli turizm merkezlerinden bir diğer ise Uzungöl dür. Ladin ormanları arasına gizlenmiş bu beldede yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Bu göl heyelan sonucunda Haldizen deresinin önünün kapanması ile oluşmuştur. Gölün etrafında ahşap evler ve başı dumanlı dağların arasında nefes kesen bir güzelliği sahiptir. Özellikle sabah erken saatlerde doğanın bu güzelliğiniz izlemek müthiş bir keyif verir. Uzungöl de çok güzel manzara fotoğrafları çekebileceğiniz huzur verici bir yerdir.  Trabzon’a  uzaklığı ise 99 km dir.

Uzungöl Hakkında Bilgi

Fırtına Vadisi: Yeşilin çay bahçelerinin  için de kaybolmuş Rize evlerinin arasından geçerek doğal güzelliği, zengin biyolojik çeşitliliği, tarihi ve kültürel değerleri ile etkileyici  Fırtına Vadisine gidilir. Bu vadi dünya çapında korunmaya alınmış 200 ekolojik alandan biridir.  Dik yamaçlı vadilerden, çoşmuşcasına akan derelerden üzerindeki tarihi kemer köprülerinde geçilir. Kaşgar dağlarının hızlı akan akarsuları raftingcileri bu derede buluşturuyor. Kaşgarların kuzey eteklerinde yer alan Fırtına vadisinin en önemli yapılarından biri bir kaya kütlesinin üzerine inşa edilmiş Sil Kale dir. Rize Kalesinden sonra yörenin en büyük ikinci kalesidir. Heybetli ve ürkütücü bir kaledir.

Fırtına Vadisi

Ayder Yaylası: Doğu Karadeniz turunun bir diğer önemli turistik yerlerinden biri de sırtını Kaşgar dağlarına  dayamış olan Ayder Yaylasıdır. Dik yamaçlara kurulmuş yayla evleri, ladin ve kayın ormanları, balı ve kaplıcası ile yayla turizminin önemli bir merkezi haline gelmiştir. Muhteşem bir bitki örtüsü ve tertemiz bir havası vardır.

Ayder Yaylası

Leave a Reply