Benim çiçek kokulu güzel cennetim. Baharı başka güzel, kışı başka güzel sevgilim. Nisanda nazlı nazlı sürekli gözyaşı döken yeşiller diyarı Adanam. Bence her şehrin bir öyküsü vardır. Adana’nın da var. Ve Adana’nın öyküsü nisanda başlar. Bu yüzdendir Adana her yıl nisan ayında portakal çiçeklerini sunarak doğumunu kutlar. Nisan ayında akıtır gözlerinden, içini döker tüm Çukurova. Aşka, sevgiye, dostluğa dair her şeyi dört mevsim ortaya koysa da Nisanda daha içten ve daha duygusaldır.
Şimdi Adana’da PORTAKAL FESTİVALİ var. Her yer portakal çiçeği döküyor. Caddeler, bağlar, bahçeler coşmuş durumda. Nisanda Adana’da olmak vardı. O güzel kokuyu içine çekmek. İşte tamda bu nedenle Adana’da Nisan ayında Portakal Festivali düzenliyor. Yemekleri, yetiştirdiği ünlüleri, tarihi, geleneksel ve kültürel değerleriyle tanıtan Adana’nın Nisan ayında kentin havasını tamamen değiştiren “Portakal Çiçeğini bir marka haline getirmek ve bu karnavalı gelenekselleştirmek amacıyla yola çıkılmış. Gayet de başarılı olunmuş. Dışarda memleket hasreti çeken bir gurbetçi olarak hayranlıkla izliyoruz bu festivali. 2013 yılında festivale Adana’dan ve Adana dışından yaklaşık 15 bin kişi katılmış, bu sayı 2014 yılında çok daha fazla.
Siz Adana’yı ziyarete gelin festivalle katılın ama festival dışında da birçok gezilecek, görülecek, yenilip içilecek şey var. Adana öyle bir cennet ki bir portakal bahçesinin içinde semaverde demlenmiş bir bardak çayın yanında, annelerimizin yaptığı saç böreğini yerken kendinizi keyiften mest olmuş hissedeceksiniz.
Bu küçük ip ucundan sonra hadi Adana’yı keşfe çıkalım;
Kent gezisine en eski yapılardan biri olan Büyük Saat Kulesi ile başlayalım. Kentin en eski yapılarından olan saat kulesi 1882 yılında, Adana Valisi tarafından inşa edilmiştir. 32 metre yüksekliğiyle Türkiye’deki en uzun saat kulesi. Fransız işgali sırasında hasar görmüş ama 1935’te yeniden inşa edilmiş.
Yine eski bir yapı olan Ramazanoğulları tarafından yapılmışUlu Camimiz var. Hala tüm heybeti ile Adana’nın tarih kaynağı. Osmanlı devrinde tamirat görmüş, Selçuklu, Memluk ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşır. Adana’nın geçmişle olan en güzel bağı.
Seyhan Nehri üzerine şehrin iki yakasını birleştiren Roma Döneminden kalma Taş Köprü tam bir sanat eseri. Adana Etnografya Müzesi, Bebekli Kilisesi, Adana Bedesteni, Akkapı ŞeyhcemilNardalı Konağı şehrin görülmeye değer tarihi yapıları.
Müslümanlar ve Hristiyanlar tarafından kutsal sayılan, milyonlarca insanın ziyaret ettiği, dert döküp derman aradığı, Kuran-ı Kerim’de Keyf suresinde geçen mağara, hikayesi gereği Yedi Uyuyanlar Mağarası olarak biliniyor. Gelip de görülmeden gidilmeyecek yerler arasında.
Adana’nın yaz sıcağından boğulanların kaçtığı, yazı serin atlatmaya çalıştıkları oksijen çadırı, doğal güzellikleri ile mest eden yaylaları görülmeye ve gezilmeye değer. Oralarda nereye gideceğim, nerde yiyip içeceğim diye dert tasa etmeye gerek yok. Bu yaylalarda insanlar oturduğu yerden araba gözleyip geleni yiyip içirmek için fırsat kolluyor. Yani tanrı misafirine hep kapı açık. Size bir tüyo Mahyalar Köyünde Erkan Bey Yörük çadırında sizleri ağırlar.
Adana’ya gelip de göl kenarında gezinmemek, sevgi adasının göründüğü manzarada resim çektirmemek olmaz. İstanbul’un kız kulesi ne ise Adanalı aşıklar için sevgi adası da odur.
Çukurova Üniversitesini ziyaret ederseniz, üniversitenin barajı gören çok keyifli vakit geçireceğiniz çok özel mekanları da var.
Adana’ da Ne Yenir;
Adana kebap diyor da başka bir şey demiyorum. Üç gün mü kalacaksınız üç gün boyuncaher akşam yiyin. Bunun yan etkisi bir daha hiçbir yerde Adana kebap yememek olacak. Ama değecek emin olabilirsiniz. Kebabı şalgam suyu ile için. Ya da boş verin siz lokantaya gidince “ben ilk kez geldim“ deyip kendinizi garsonun ellerine bırakın. Hayatınızda gördüğünüz ve göreceğiniz en muhteşem salataları o masada bulacaksınız. Fındık lahmacunu,kuzunun midesinden yapılan şırdan dolması, içli köfte, bici bici buzlu tatlısını yemeden gelmemek lazım. Ayrıca her köşe başında rastlayabileceğiniz halka tatlısı da unutulmaz bir lezzet olacak.Peki, bu muhteşem lezzetler nerede yenir. Adana’da her yerde kebap aşağı yukarı aynı lezzetle yenir. Ama sunduğu hizmetle öne çıkan birkaç ismi sıralamak istiyorum. Birbiçer, Mas Kebap, Kling Usta, Park Zirve, Onbaşılar, Kebap 52, Onur Kebap, Beşocak, Elem, çok eskiden beri faaliyet gösteren Mesut,ilk akla gelen isimler. Adana’ nın kebabı kadar ciğeri de meşhurdur. Kebabın olduğu her yerde de vardır. Adana’nın en iyi şalgamını da Hacı’ nın yerinde içebilirsiniz.
Hep kebap hep kebap dedim ama Adana’nın Kozan ilçesinde Yeşil Bucak diye anılan, yemek yerken ayaklarınızı derenin suyunda serinletebildiğiniz küçük salaş ama samimi balık restoranları da var. Bu mekanda alabalık yiyebilirsiniz.
Ulaşım;
Adana’ya ulaşım çok kolay her yerden sefer var. Ayrıca havayolu kullanmak isteyenler için İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Lefkoşa Ercan Havalimanı, Antalya, Trabzon ve Van Havalimanlarından Adana Şakirpaşa Havalimanına doğrudan uçuşlar gerçekleşmektedir. Ayrıca Adana’ya trenle ulaşım da mümkün.
Adana’da Nerede Konaklanır;
Adana’da küçük pansiyonlarda mevcut büyük otellerde ayrıca her türlü vatandaşa açık olan misafir haneler de var (öğretmenevi, polis evi, DSİ misafirhanesi, Çukurova Üniversitesi konuk evi vb.) Adana Hilton, Sheraton Adana Oteli, Adana Seyhan Oteli, Hotel Bosnalı gibi otellerde mevcut.
Size şimdiden keyifli gezmeler. Adana’nın sıcak insanlarını gördüğünüzde “ben bir zaman buraya gelmişimdir bu insanlar beni tanıyor” diyeceksiniz.
Leave a Reply