Tirilye Bursa’nın Mudanya ilçesinin 11 km batısında bulunan Marmara’nın kıyısında bir cennet. Bu bölge Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar, Bizanslar ve Osmanlılar tarafından yönetilmiştir. Trilye Osmanlı döneminde Rumların çoğunlukta yaşadığı zengin bir bölge.
Tirilye özellikle İstanbul yoğunluğundan kaçmak isteyenlerin kaçıp kafa dinlemek isteyeceği harika bir durak. Dar sokaklarında harika gezintiler yapabileceğiniz, çakıl taşlarla bezeli sahil yürüyüşleri yapıp deniz kokusu tadacağınız müthiş bir bölge.
Çok eskilere dayanan geçmişinden dolayı tarihi gezilecek mekânlarda çok, bunlar;
Taş Mektep: 1909 yılında inşa edilmiş olan mektep turistlerin ilgi odağı konumunda. Yetim ve öksüz çocukların okudukları Taş Mektep Kazım Karabekir Paşa tarafından yapılmış.
Tarihi Trilye Evleri: Rumlardan kalan cumbalı evler Trilye’nin sembolü olmuş durumda. Evlerin tarihi dokusuna bakarken kendinizi yıllar öncesinde gezinti yaparken bulacaksınız.
Aziz Vasil Kilisesi Tirilye’deki kiliselerden birisidir. Rumların mübadele ile gidişinden sonra, Taş Mektepte kalan Darü’l-eytam öğrencilerinin yemekhanesi olarak kullanılmıştır. Aziz Vasil Kilisesi 1927 yılında, Darü’l-eytam kapanıncaya kadar yemekhane olarak kullanılmıştır. Daha sonrasında ise Tirilye’lilere sinema ve düğün salonu olarak hizmet etmiştir. 2008-2009 Yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon sonrasında “Faruk Çelik Kültür Merkezi” adı verilmiştir. Günümüzde adı Tirilye Kültür Merkezi olarak değiştirilmiştir.
Dündar Evi, Eski ismi Hagios Ioannes Rum Kilisesi (Yuannes Kilisesi) iken şimdilerde Dündar Evi olarak anılıyor bu şahane taş yapı. Bunun nedeni ise Rumların Tirilye’yi terk etmesinden sonra kilisesinin özel mülk olarak kullanılmaya başlanması. 19. yüzyıldan kalma bir yapı olan Tirilye Dündar Evi’nin ana girişinde kemerli bir taş kapı bulunuyor. Kilisenin duvarlarına detaylı bir şekilde baktığımızda, Bizans mimarisine özgü detaylara rastlayabilmek mümkün. Taştan oyma işlemeler ve Bizans dönemine ait motifler hemen göze çarpıyor. Tirilye Dündar Evi’nin üç katlı batı cephesi, günümüzde hala konut olarak kullanılmaya devam ediyor.
Medikion Manastırı, Tirilye’den Eşkel Limanı’na giden yolun üzerinde bulunuyor. Manastırın kuzeybatısında bir Rum Mezarlığı var. İlk inşa edildiğinde Hagios Sergios’a adanan Medikion Manastırı, 11. yüzyılda ismi değiştirilerek şimdiki adını almış. Medikion Manastırı’nın 8. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Kurulduğu dönemde çiftlik olarak kullanılan manastırın günümüze yalnızca duvarları ve her biri 200 kg ağırlığında olan ihtişamlı giriş kapıları kalmış durumda.
Aya Ani Manastırı: Trilye’ye yaklaşık beş kilometre mesafede yer alıyor Manastır. Bir kısmı yıkılmış durumda olan manastır tarih severlerin uğraması gereken yerler arasında.
Trilye Limanı: Sevimli balık restoranlarında denizin kokusunu ve temiz havayı içinize çekerek yemek yemek isterseniz doğru yerdesiniz. Sahil kısmında köylü pazarı var buradan sevdiklerinize zeytin, zeytinyağı, reçel ve sabunlar alabilirsiniz.
Çamlı Kahve: Asırlık çınarlar altında çayınızı yudumlayabilir keyifli sohbetler edebilirsiniz.
Tirilye Mutfağına göz atmak istersek; Tirilye’de bol bol deniz ürünü bulunuyor, zeytinleri ve zeytinyağı sofraların sultanı. Balığın başköşeyi süslediği sofraların tamamlayıcısı zeytinyağlı mezeler. Tirilye kebabı, paskal çöreği, cevizli lokum meşhur yemekleri arasında. Tirilye aldığı göçlerin yansıması olarak, sofralarında, balkan ve Karadeniz esintisi fazlası ile hissediliyor.
Trilye de çok sevimli butik oteller ve pansiyonlar mevcut. Bunların bazıları; Tirilyeli Butik Otel, Tirilye Pansiyon, Akide Butik Pansiyon
Ulaşımda İstanbul’dan hiç trafiğe karışmadan Kabataş’tan Budo seferi ile Boğaza gülümseyerek 1 saat 40 dakikalık bir deniz yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. İndiğiniz yerde Tirilye’ye giden servisler mevcut.
Kafa dinlediğiniz, çok rahatlatıcı harika bir tatil ve keşif dolu bir gezi olması dileği ile…
necdet sarıaltın 0 531 5611936
50 yasındayım bir cok yer gördüm gezdim 15 senedir de alanya da yasıyorum 15 gün önce oglumun yanına bursa ya geldim yolum mudanyaya ordan da trilyeye düstü keske düsmez olaydı AKLIMDAN CIKMIYOR GÜZELİGİ TEMİZLİGİ BABANEM DİYORKİ DİYE BASLAYAN ESNAF ABİNİN TRİLYEYİ anlatısı minübüsün içimndeki kkorecci arkadas balık yiyen ha bide 1 tek atan balıkcı dayı güzel insanlar kıymetini bilin o güzel kasabanın havasını suyunu özlemim bitecek yeminle yine gelecegim ama bu sefer cokkk gün kalacam orda balık yiycem rakı içecem kahvaltı yapacam ne diyeyim mmmmmmmmmm güzel bir yer kısın da gelecem sözz