Gezi ve Tatil Yerleri

Karadeniz Gezisi, Türkiye'de Gezilecek Yerler

Safranbolu’da Gezilecek Görülecek Yerler

Gezilecek yerler listemizin bu yazı dizisinde Batı Karadeniz Bölgesinde olan Safranbolu’da gezilecek yerler, Safranbolu’da ne yapılır, Safranbolu’da ne yenir ve ne alınır? Gibi sorularına yanıt olabilir. Bu yazımızda Safranbolu gezisine çıkmadan önce seyahat severlere yardımcı olacak bilgiler yer almaktadır.

Safranbolu Gezisi

Safranboluya giriş yaptığınızda öncelikle bizi yeni şehir karşılıyor. Daha sonra ise şehrin içinde geçerekdünya kültürel mirasının en üst sıralarında yer alan büyüleyici Osmanlı şehri Safranbolu ya ulaşmış oluyoruz.

Bana göre mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biri olan Safranbolu havası, iklimi ve florası güzel olan bir bölgedir. Bir dönem Hititlerin kontrolünde olan Safranbolu ve sonra adı Paflogonya’ya dönüşüyor. Paflogonya Roma döneminde de devam ediyor. Ve Bizans dönemine kadar geliyor. Safranbolu’nun tarihi M.Ö 3000 li yıllara uzanıyor. İlk yerleşimin Hititler tarafından yapıldığı düşünülüyor. Daha sonra Frigler sırasıyla Persler, Romalılar arada Helenler de var. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Safranbolu, Türkler tarafında 12.yüzyılda ele geçirilmiştir.

Safranbolu konumu itibari ile İç Anadolu’yu Bartın Nehir Limanı, İnebolu ve Sinop Limanı gibi Karadenizin 3 tane limanına bağlayan kervan yollarının tam çatalında bulunan bir bölgede yer almaktadır. Bu nedenle Safranbolu’nun en önemli ekonomik etkinliği de kervan işletmeciliği olmuştur. Safranbolu’nun diğer ekonomik etkinliği ise dericilik olmuştur.

Bir Osmanlı Kenti Safranbolu’da Gezilecek Yerler

Safranbolu’da gezilecek yerler neresidir, ne yapılır? diye sorulduğunda burada şehrin merkezinde ve civarında yapılabilecek birçok şeyin olduğunu görürüz. Safranbolu doğal mimarisi tarihi yapısı korunmuş olduğundan şanslı bir yer. Safranbolu’nun içinden başlanılacak olan geziye yemeniciler çarşısı, yemeniciler arastası ile başlıyoruz. Burada halen Osmanlı sanatının varlığının sürdürüldüğünü görmek ve alışveriş yapmak mümkün. Yemeniciler çarşısı denilince hemen akla başörtüsü gelmemeli burada bulunan el yapımı deri ayakkabılar Osmanlı’nın eski bir sanatıdır. Çarşı gezmeye devam edilirken Safranbolu Bakırcılar Çarşısı gezilebilir.

Safranbolu Hıdırlık Tepesi ve Cinci Han, Cinci Hamamı

Safranbolu’da Gezisine meşhur Hıdırlık Tepesinden başlayabiliriz. Şehrin manzarasını görebileceğiniz en güzel tepe burasıdır. Hıdırlık Tepesinde 2 tane açık namazgah bulunuyor. Bunun dışına bazı ulu kişilerin mezarları var. Hıdırlık tepesinden insanı büyüleyen Safranbolu manzarasına baktıktan sonra küçük ve dik bir patika yoldan şehrin merkezine doğru yürüyebilirsiniz. Yol üzerinde Kaymakamlar Evi yer alır. Zamanında bir çok kaymakama ev sahipliği yapmış olan bu tarihi mekan bir müze eve dönüştürülmüştür. Buradan sonra yola devam edildiğinde Meşhur Cinci Han ve Hamamına götürecektir. Buradaki hamam şuanda kullanılır ve çalışır durumdadır. 1645 yılında yapılmış olan Cinci Hamam başarılı bir restorasyonla bugün restoran, cafe ve otel olarak hizmet vermektedir. Burada çay, kahve molası verebilirsiniz.

Safranbolu’nun Tarihi Camileri

Safranbolu’da tarihi evlerin dışında yol üzerinde dikkati çekebilecek Osmanlı dönemine ait 5 tane cami vardır ki bunların görülmesi gerekir.  Bunlardan ilki hemen Cinci Hanın yanında bulunan Kazdağlıoğlu Camisi yakınında Köprülü Mehmet Paşa’nın Sadrazam omadan önce ikamet ettiği Safranbolu’da yaptırdığı Köprülü Mehmet Paşa Camiyi görebiliriz en belirgin özelliği  kubbesinin asker miğferi şeklinde olması dır. Köprülü Mehmet Paşa Cami Safranbolu’nun en büyük camisidir. Ayrıca ilgin bir mimariye sahip olan 2 cami daha bulunmaktadır. Safranbolu’nun içinden  3 tane dere geçiyor bu derelerin üzerine kemerle yapılmak suretiyle inşa edilmiş olan camiler var. Bunlardan  Lütfiye Cami  dere üzerine kemer kurularak 1880 yılında yapılmış bir camidir. Yine Rumlardan kalan ve 1872 yapılmış eski bir kilise olan Ulu Cami (Ayestefenos Kilisesi) dir. Osmanlı döneminde camiye çevrilmiştir. En son olarak 1796 yılında yapılan İzzet Mehmet Paşa Cami küçük bir Nuri Osmaniye Camisi gibidir. Osmanlı’nın ihtişamını taşıyan güzel bir camidir.

Safranbolu’da gezilecek görülecek yerler ile ilgili bilgi vermeye devam ederken Safranbolu gezisinin sonunu eski hükumet konağının da bulunduğu şehrin diğer bir tepesinde son verebiliriz. Burada da Osmanlı dönemine ait eserler yer almaktadır. Bunlar 1797 yılında yapılan Saat Kulesi, İkinci Abdülhamit döneminde yaptırılan Zindan burası restore edildikten sonra restoran cafe olarak hizmet etmektedir. Eski Safranbolu Hükumet Konağı ise şehre hakim bir konumda görkemli bir binadır. Burasıda başarı bir restorasyondan sonra kent müzesi olarak hizmet vermektedir.

Safranbolu denilince benim aklıma gelen ilk eski mimarisi ve otantik tarihi bir yapıya sahip Osmanlı evleri ve daha sonra da Safranbolu Lokumu, Safranbolu Baklavası aklıma gelir. Safranboluya gidildiğinde bir mola vererek bu lokumdan yenilir.

Safranbolu’da şehir merkezindeki camiler, eski hükumet konağı burası şuan şehir tarihi müzesi olarak hizmet vermektedir. Burası gezilebilir.

Eğer yaz sezonu ise Safranbolu çevresindeki yaylalara çıkılabilir. Eğer Safranbolu gezisi için yaz ayını tercih etti iseniz Ağustos ayında yapılan Uluyayla şenliklerine katılabilirsiniz. Yine Safranbolu’nun Bulak Köyü civarında bulunan 8 km uzaklıktaki muazzam bir mağara olan Mencilis Mağarasını gezebilirsiniz. Mencilis Mağarası 3-4 km uzunluğunda olup 300-400 metrelik kısmı gezilebilmektedir.Eğer vakit yeterli ise Safranbolu’nun minyatürü gibi olan 750 yıllık bir Türkmen köyü olan Yörük köyünün görülmesini tavsiye ederiz.

Tarihi ve eski yapıları gezmeyi, orada kalmayı sevenler için Safranbolu Evleri eşsiz bir fırsat olacaktır. Safranbolu’nun bir çok gezdiğiniz yerden çok daha farklı olduğunu ve burada zaman için de bir yolculuğa çıktığınızı görecek Safranbolu’da olmaktan büyük mutluluk duyacaksınız.

Yazımızda sizlere Safranbolu’da gezilecek yerler, görülecek yerler, Safranbolu’da nerede kanılır, nerede ne yemek yenir, nereye gidilir? Safranboluyu gezmek isteyenlere, Safranbolu gezisi hakkında bilgi arayanlara yardımcı olabilecek bazı bilgiler verdik. Elbette yazımız içinde eksiklikle olabilir. Yorumlarınız ile yazımıza katkıda bulunabilir. Safranbolu hakkında bize farklı bilgiler vermemizden memnuniyet duyarız.

3 Comments

  1. ibrahim

    Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık, teşekkür ederim.

  2. hakan

    10 numara olmuş ama bir de ücretlendirmelerle ilgili paylaşım olsa süper olur.

  3. M1N@R

    Çok güzel ellerinize saglık cok lazımdı yardımcı oldunuz tesekkurler

Leave a Reply