Gezi ve Tatil Yerleri

İstanbul

Galata Kulesi Hakkında Herşey

Duvarların dili olsa da konuşsa “ sözü acaba Galata Kulesi için mi Söylenmiş? O duvarların ardında kim bilir neler yaşandı? Ne aşklara, ne hüzünlere, ne sevinç ve felaketlere şahit olmuşlardır kim bilir.

Galata Kulesi Ulaşım

Galata Kulesi, İstanbul ili Beyoğlu ilçesinin Bereketzade mahallesinde diğer adıyla Büyük Hendek Caddesinde yer almaktadır. Buraya ulaşmanın birçok yolu var. Ama ben size, İstiklal Caddesinden inerek bakına bakına gitmenizi tavsiye ederim.

Galata Kulesi İstanbul’un merkezinde olduğu için ulaşımı çok rahat. Özel araç ile gidilecekse Tarlabaşı’ndan Taksim’e çıkarken, sol tarafta Galata Kulesi tabelasından girerek katlı otoparka aracınızı bırakabilirsiniz. Toplu taşıma araçları ile ise Taksim’e geldikten sonra, İstiklal Caddesini yürüyerek bitiriyor ve caddenin bitiminden yaklaşık 500 metre aşağıda kule ile karşılaşıyorsunuz. Eminönü tarafından geldiğinizde ise Karaköy bankalar caddesinden yukarı doğru yürüyebilir ya da dünyanın en eski ikinci metrosu olan Sultan İkinci Abdülhamit Han tarafından yaptırılan metroyu kullanabilirsiniz.

Galata Kulesi Mimari Yapısı

Galata Kulesi Tarihi ve mimarisi ile ihtişamlı bir yapıdır. Galata Kulesinin yüksekliği 66,90 metre, dış çapı 16.45 metre, iç çapı ise 8.95 metredir. Duvar kalınlığı da 3.75 metre civarındadır. Kule girişinden bilet aldıktan sonra, asansörle yukarı çıkıyorsunuz.  Asansörün üzerinde, Matrakçı Nasuh tarafından, 1535 yılında yapılan Minyatür bronz rölyefi görebilirsiniz. Galata Kulesinin giriş kısmı iki yandan kıvrılarak gelen mermerden yapılmıştır. Girişte göreceğiniz 16 mısralık kitabeyi Pertev, 1832 yılında kuleyi restore ettirdiği için, Sultan II. Mahmut’a yazmış. Galata Kulesi 9 kattan oluşuyor. En üstte, büyük kemerli pencereleri olan seyir balkonu var. Boğaziçi, Haliç ve Marmara Denizine kadar uzanan muhteşem panaromik manzarayı buradan izleyebilirsiniz. Zaten ziyaretçilerin çoğu da bu nedenle geliyorlar. Kulede, ayrıca: restoran, kafe, gibi rezervasyonlu mekânlar da var.  Eskiden olsa da şimdilerde alkol yok.

Yemek için civardaki şirin restoranlarından birisini seçmek isterseniz;  keyifle yemeğinizi yiyerek, şarabınızı yudumlayabileceğiniz birbirinden güzel alternatifler var. Galata Kulesi’nin çevresinde birçok şirin restoranlar, kafeler, publar, küçük butikler ve dükkânlar mevcut.

Şehir dışından gelip de konaklamak isteyenler için de alternatif çok. Mesela Anemon Galata Otel; 2.derece tarihi eser statüsünde ve bütün özellikleri korunarak restore edilmiş bir otel. Odaların tavan işlemeleri görülmeye değer güzellikte. Otel, tarihi Galata Kulesi‘nin hemen yanında, İstiklal Caddesi‘ne yürüme mesafesinde.

Galata Kulesi Giriş Ücretleri:

  • Yerli ziyaretçiler için 6,5 TL,
  • Yabancı ziyaretçiler in ise 13 TL,
  • Öğrenci indirimi veya müze kart maalesef geçmiyor,
  • 5 yaşından büyük çocuklardan ücret alıyorlar.

Galata Kulesi Civarında Gezilebilecek Diğer Tarihi Mekânlar:

Tophane-i Amire: Osmanlı döneminin en güzel askeri yapılarından biri olan Tophane i Amire günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin kültür ve sanat merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Bu muhteşem yapıyı gezmeden Galata gezinizi tamamlamış sayılmazsınız.

Voyvoda Karakolu: Tanzimat dönemi eserlerinden olan Voyvoda Karakolu günümüzde de karakol olarak kullanılıyor. Üzerinde halen döneme ait armaların yer aldığı bina geçtiğimiz yıllarda restore edildi.

St. Peter ve St. Paul Kiliseleri: 15. yy’dan kalan bu yapılar aynı zamanda Galata Surları’na ait kulelere de ev sahipliği yapıyor.

Terziler Sinagogu: Terziler Sinagogu 1893 yılında inşa edilmiştir. Günümüzde sanat galerisi olarak hizmet veren bu eşsiz yapı Felek Sokak’ta yer alıyor.

Aşkenazi Sinagogu: Neve Şalom Sinagogu, Tofre Begadim Aşkenazi Sinagogu, İtalyan Sinagogu da Galata’da gezilecek yerler arasında.

Galata Kulesi Tarihi

Dünyanın en eski kulelerinden Galata Kulesi’nin yapılış tarihi tam olarak bilinmese de; 507’de İmparator Justinianos’un veya 528’de Anastasios’un fener kulesi amacıyla yaptırdığı ileri sürülmektedir.

Bizanslıların Büyük Kule dedikleri Galata Kulesi, 1204’de 4. Haçlı Seferi’nde tahrip olunca 1348’de yığma taşlarla tekrar yapıldı. Osmanlı’lara geçince 1509 depreminde çok zarar gören kule, o zamanın ünlü mimarı Hayrettin tarafından onarıldı. Kanuni Sultan Süleyman zamanında, Hıristiyan esirler için hapishane amaçlı kullanıldı. Sultan III. Murat zamanında ise müneccim Takiyüddin tarafından kulede bir rasathane kuruldu. Ancak Rasathane de 1579’da kapatıldı. Daha sonra 17. yüzyılın ilk yarısında IV. Murat zamanında Hezarfen Ahmet Çelebi 1638’de tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takıp Galata’dan atlayarak, Üsküdar Doğancılar’a süzülerek herkesi şaşırttı.17. yüzyılda bir dönem mehter takımını da ağırlayan kule, ardından yangın gözleme kulesi olarak kullanıldı. 1797 yılında III. Selim döneminde kulenin büyük bölümü yandı. Daha sonra 1831’de başka büyük bir yangında hasar gören Galata Kulesi’nin, 1875’te de büyük bir fırtınada sivri külahı devrildi. 1965’te başlayıp iki yıl devam eden bir tadilat ile 1967’de bu günkü haline kavuştu.

Galata Kulesi birçok intihara da sahne oldu. Bu intihar olaylarından en trajik olan ise 6 Haziran 1973’de ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın 15 yaşındaki oğlu Vedat’ın Galat Kulesi’nden atlayarak intihar etmesiydi. Ünlü şair, bu olayın akabinde bir şiir yazmıştı:

GALATA KULESİ

6 Haziran 1973

Pırıl pırıl bir yaz günüydü

Aydınlıktı, güzeldi dünya

Bir adam düştü o gün Galata Kulesinden

Kendini bir anda bıraktı boşluğa

Ömrünün baharında

Bütün umutlarıyla birlikte

Paramparça oldu

Bir adam düştü Galata Kulesinden

Bu adam benim oğlumdu

Gencecikti Vedat

Işıl ışıldı gözleri

İçi

Bütün insanlar için sevgiyle doluydu

Çıktı apansız o dönülmez yolculuğa

Kendini bir anda bıraktı boşluğa

Söndü güneş, karardı yeryüzü bütün

Zaman durdu

Bir adam düştü Galata Kulesinden

Bu adam benim oğlumdu

“Açarken ufkunda güller alevden”

Çıktı, her günkü gibi gülerek evden

Kimseye belli etmedi içindeki yangını

Yürüdü, kendinden emin

Sonsuzluğa doğru

Galata Kulesinde bekliyordu ecel

Bir fincan kahve, bir kadeh konyak

Ölüm yolcusunun son arzusuydu bu

Bir adam düştü Galata Kulesinden

Bu adam benim oğlumdu

Küçücüktü bir zaman

Kucağıma alır ninniler söylerdim ona

Uyu oğlum, uyu oğlum, ninni

Bir daha uyanmamak üzere uyudu Vedat

6 Haziran 1973

Galata Kulesinden bir adam attı kendini

Bu nankör insanlara

Bu kalleş dünyaya inat

Simdi yine bir ninni söylüyorum ona

Uyan oğlum, uyan oğlum, uyan Vedat.

 ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN

Leave a Reply