Gezi ve Tatil Yerleri

Güney Anadolu, Türkiye, Türkiye'de Gezilecek Yerler

Gaziantep’te Gezilecek Görülecek Yerler

Gaziantep çağlar boyunca doğu ile batı arasında köprü olarak varlığını sürdüren kadim Anadolu’da ilk uygarlıkların doğup geliştiği bir yerdir. Anadoluyu Mısır ve Mezopotamya’ya bağlayan yolların kavşağında bulunan Gaziantep antik kentler, höyükler ve kaleler diyarıdır. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan kent bu yönü ile de canlı bir ticaret hayatına sahip olmuştur. Gaziantep sahip olduğu uygarlık mirası ile göz kamaştıran ve gezilip görülmesi  gereken bir ilimizdir.

Gaziantep Kale

Gaziantep tarihi birikimi ile geleceğe emin adımlarla koşan bir turizm kentidir. Tarihsel mirası arkeolojik alanları, anıtsal yapıları, sivil mimari eserleri,  tarihi kültürel zenginlikleri ve modern turizm imkanları ile cazibe noktası olan Gaziantep keşfedilmeyi bekliyor.

Gaziantep Büyükşehir Statüsünde Metropol bir kent olup üç tanesi merkezde olmak üzere toplam 9 ilçesi bulunmaktadır.

Gaziantep’in ilçeleri : Şahinbey(Merkez), Şehit Kamil(Merkez), Oğuzeli (Merkez), Nizip, İslahiye, Araban, Yavuzeli, Nurdağı, Karkamış

Gaziantep’in gezilecek yerleri

Gaziantep arkeoloji müzesi
Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi
Dülük Antik Kenti
Tilmen Höyük
Dolmen Mezarları
Belkıs/Zeugma Antik Kenti
Gaziantep Kalesi
Rumkale
Araban Kalesi
Tılbaşar Kalesi
Karkamış Harabeleri
Anıt mezarlar
Zincirli ve Kemikli Bedesten
Tarihi Gaziantep Evleri
Hızır Yaylası

Dülük Antik Kenti, Gaziantep ilinin 10 km kuzeyinde  M.Ö. 600.000 yıl öncesine tarihlenen Dülük  Gaziantep’in dünyanın en eski şehirlerden biri olduğunu göstermektedir. Dülük Anadolu’nun ilk Mitras tapınağının yanı sıra dini ve mitolojik konulu kabartmaların bulunduğu kaya mezarlarıyla da bölge tarihine ışık tutmaktadır.

Karkamış Antik Kenti, Yakın doğu arkeolojisinin önemli yerleşimlerinden biri olan antik kent toprağın bağrında koruduğu gizemleri fısıldamaya hazırlanırken Hititler döneminde Anadolu’nun büyük kentlerinden olan Tilmen Höyük Arkeolojik Parkı anıtsal yapıları ve tapınakları ile dikkat çekmektedir. Farklı medeniyetlerden izler taşıyan heykel üretiminin her aşamasının izlenebildiği Yesemek Açık Hava Müzesi sanatçılara ilham vermektedir.

Anadolu’nun en büyük höyüklerinden Tilbaşar Höyük anıt mezarları ve Araban Kalesi ve Dolmen mezarları ile Yavuzeli ilçeleri yörenin zengin tarihini yansıtmaktadır.

Gaziantep Kalesi,  sağlam surları, gizemli tarihi, karanlık dehlizleri ve efsaneleri ile kent merkezinde adeta muhafız edası ile süzülmektedir.

Hz. İsa’nın havarilerinden Yuhannes’in İncili çoğalttığı rivayet edilen eşsiz doğa harikası Rum Kale Gaziantep İli, Yavuzeli İlçesi, Kasaba köyünün yakınında Gaziantep şehir merkezinden 62 km. Yavuzeli’nden ise 25 km. uzaklıkta, Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri ile birleştiği yerde, dik kayalar üzerindedir.

Mozaikler Şehri Zeugma Antik Kenti, Yüzyıllar önce olduğu gibi hayranlık uyandırmaya devam eder. M.Ö 3oo yıllarında kurulan zamanlar 80 bine ulaşan nüfusu ile Romanın sınır kenti ve döneminin en büyük şehirlerinden biri olan Zeugma, sanatçılarında gözdesi olmuştur.

Belkıs/Zeugma bu günkü konumuyla, Gaziantep İli, Nizip ilçesinin 10 km. doğusunda, Birecik Baraj gölünün kıyısında, yeni Belkıs köyünün yakınında yedi tepe üzerine kurulmuş antik bir kenttir. Yaklaşık olarak 21 bir dekarlık bir arazi üzerinde yer almaktadır.  Fırat manzaralı yamaçları süsleyen eşsiz mozaikler, freskler ve heykellerin yanı sıra sınır ticaretini belgeleyen mühür baskıları Zeugma’nın görkemli günlerini günümüze taşıyan değerli eserlerdir. Çingene kızının edalı bakışları ile yeniden hayat bulan kentin koruyucu tanrısı Bronz Mars heykeli sağ elinde tuttuğu mızrak ve sol elindeki  tuttuğu tomurcuklu, kıvrık dallı çiçek ile savaş ve bereketi bir arada simgelemektedir.

Gaziantep tarihi ve kültürel zenginliklerin sergilendiği tematik müzeler kentin farklı yönlerine ışık tutan koleksiyonları ile ziyaret edenleri adeta büyüler.

Bölge tarihinin kronolojik sıra ile anlatıldığı Gaziantep Arkeoloji Müzesi de mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır. Burada sizi eşsiz bir tarih turu bekliyor.

Zeugma’dan çıkan buluntuların sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi ve konferans merkezi dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biridir.  İl özel idaresi tarafından yaptırılan korunan müze Zeugma ören yerini 4 mevsim boyunca gezme olanağı sağlarken Fırat nehrinin kıyısında antik kentin ihtişamı yüzyıllardan bu yana alışverişe sahne olan ticaret hanelerdir.

Gaziantep’e özgü benzersiz su yapıları Kasteller ve Hamamların yanı sıra kesme taşla ahşabın buluştuğu Tarihi Antep Evleri  halen yaşayan büyülü mekanlardır. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyan tarihi mahallelerin merkezini oluşturan camilerle şehrin dört bir yanında bulunan türbeler yöre halkı ve ziyaretçilerine huzur dolu bir inanç turu vaat eder.

Her mevsim yeşil ve serin Hızır Yaylası yüzlerce farklı bitki türünün rengarenk mis kokulu çiçeklerin görsel şölenine sahne olan bu botanik bahçesi tabiat harikası Sakçagözü Şelalesi, Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi sayısız dinlenme ve eğlenme alanlarının yer aldığı geniş parkları ile Gaziantep doğal güzellikleri ile de sizi büyüleyecektir.

Geleneksel el sanatlarından kendine has işleme ve teknikleri ile ünlü bakırcılık yalınızca Gaziantep de icra edilen sedef kakmacılık ve doğal malzemeler ile en sağlıklı ayakkabıların üretildiği yemenicilik görenlerin hayranlığını kazanan eserler ortaya çıkarır. Genç kızların beceri ve el emeklerini yansıtan Antep işi nakış işlemeciliği ile ipek pamuk kombinasyonları ile göz alıcı kumaşların imal edildiği kutlu dokumacılığı da halen yaşayan el sanatlarıdır.

Tarihsel birikim ve çoğrafi konumunun sağladığı ürün çeşitliliği yöre insanın mahareti ile şekillenince Antep mutfağına özgü yemekleri ile dünya çapında bir ünü bulunur. Farklı pişirme yöntemlerinin kullanılması, kullanılan baharat ve çeşnilerin doğallığı Antep mutfağının eşsiz lezzetinin kaynağıdır. Antep fıstığı rengi ve aroması ile eşsiz lezzetlerin kaynağı olmuş tatlıların sultanı baklava ile birlikte Gaziantebi gastronomi turizminin başkenti yapmıştır.

Yapmadan dönme

Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesini ziyaret etmeden,
Tarihi Gaziantep Evleri ve Gaziantep Kalesini görmeden,
Yesemek Açık Hava Müzesi, Rumkale, Belkıs/Zeugma, ve Dülük/Doliche Antik Kentini gezmeden,
Gaziantep lahmacunu, Ali Nazik kebabı, yuvarlama, içli köfte, keme kebabı ve yeni dünya kebabı (Her yıl Nisan ve Mayıs aylarında bulunmaktadır), simit kebabı, patlıcan kebabı, Cağırtlak (ciğer) kebabı, Dünyaca meşhur Gaziantep baklavası ve fıstık ezmesi tatmadan,
Geleneksel Gaziantep el sanatlarından; sedef kakma, kutnu kumaşı, bakır işlemeler, yemeni, Antep işleri ve Gaziantep baklavası, Antepfıstığı, tatlı sucuk ve pestil, kırmızıbiber ve baharatlarından almadan,
Her yıl 25 Aralıkta düzenlenen Kurtuluş şenliklerini seyretmeden …Dönmeyin.

2013 Ekim-Kasım Gaziantep gezisinden fotoğraflar

zeugma_mozaik2 zeugma_mozaik1 zeugma_mozaik_muzesi Tarihi Yenihan Gaziantep gaziantep-iki-renkli-kahve Gaziantep_Baharat Gaziantep Bakircilar Gaziantep Baharatlar

 

Leave a Reply