Uçağa binerken uyulması gereken bazı kurullar bulunur. Bu kuralların içinde yanımıza alamayacağımız bazı eşyaların söz konusu olduğu bilinmeli ve buna göre hareket edilmelidir.
Uçakta taşınması yasak olan maddeler, eşyalar nelerdir?
Yurt dışı uçuşlarında gerek yanınızda gerekse uçağın altında uçuş güvenliğini tehlikeye atacak yanıcı, patlayıcı, parlayıcı maddelerin uçağa alınmasına izin verilmez. Gene yurt dışı uçuşlarda kabin bagajında sıvı kısıtlaması vardır. 1000 ml yi aşmamak şartı ile 100 ml lik şişeler halinde yanlarına sıvı malzemesi alabilirler. Bunda da sınırı aşmak yasaktır. El bagajında en fazla 1 litre hacimli kilitlenebilir ve şeffaf bir poşette taşınabilir.
Kısıtlamaya Dahil Sıvılar: Traş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler, su, şurup, içecekler dahil her türlü sıvı, kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), kolonya, parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç), reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler ve jeller, kontak lens sıvıları, şampuanlar, sprey ve aerosoller ve yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler.
Yolcu ve kabin içi bagajında taşınması yasak olan maddeler
- Boya, çakmak gazı ve tiner gibi yanıcı maddeler
- Radyoaktif maddeler
- Kamp gazı ve sprey gibi gazlar (yanıcı, yanıcı olmayan, derin dondurulmuş ve zehirli)
- Kibrit ve kolayca tutuşan maddeler, kendiliğinden tutuşabilen maddeler, suyla temas ettiğinde tutuşabilen maddeler gibi yanıcı katılar
- Zehirli (toksit) ve bulaşıcı maddeler
- Yaralayan aletler, yüze püskürtülünce insanı sersemleten kimyasal maddelerle, biber gazı spreyi gibi tahriş edici veya insanı güçsüz duruma getiren maddeler
- Patlayıcılar, mühimmat, havai fişek ve işaret fişekleri
- Oksitleyici maddeler (ağartıcı tozu ve peroksit gibi)
- Aşındırıcılar (cıva içeren termometreler, asitler ve sıvı akü gibi)
- Manyetik maddeler
- Medikal oksijen tüpleri
- Lityum pil içeren veya işaret, aydınlatma mühimmatı içeren maddeler
- Alarm ile donatılmış evrak çantaları, güvenlikli ataşe çantaları
Kabin bagajında taşınması yasak olan maddeler listesi
Silahlar ve ateşli silahlar: Her türlü yivsiz av tüfekleri ve pompalı tüfekler, ateşli yivli silahlar, silah şeklideki çakmaklar, ateşli silahların taklit ve benzerleri ile imitasyonları, havalı silahlar, her türlü oyuncak silahlar, çakmak, kalem silah v.b, elektrikli şok aletleri, endüstriyel cıvata, çivi ve zıpkın tabancaları, yay ve oklar, hayvan bayıltma araçları, boya atan silahlar, mantar tabancası ve kapsülleri, mancınık ve sapanlar, plastik veya metal bilye atan silahlar, başlatma silahları, silah parçaları (teleskopik nişangahlar ve nişangahlar hariç)
Sivri /Keskin uçlu silah ve eşyalar: Çakı, çok amaçlı çakı, kanca, buz baltası, sustalı ve kelebek bıçakları, dikiş iğnesi, tıraş jileti, bıçak ve usturalar, pala, kılıç, kasatura, kama, satır, balta ve çeşitleri, 6 cm den büyük törpü, şiş, ucu sivri şemsiye, maket bıçağı, medikal kesici aletler, elektrikli testere, ucu 6 cm’den büyük her türlü bıçak (döner bıçakları ve seramik bıçaklar dahil), hipodermik iğneler (tıbbi amaçlı olduğuna dair kanıt gösterildiğinde taşınabilir), her türlü marangozluk aletleri (çekiç, tornavida, matkap, testere, şerit metre vb.), av amaçlı bıçaklar, dövüş sanatında ve salt saldırı ve savunmada kullanılan her türlü malzeme (uzun sopalar, kılıçlar, teleskopik coplar, muşta, süngü, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zincir, şişli baston vb.), kayak yürüme ve tırmanma bastonları, dağcılık ile ilgili olan malzemeler (krampon, keser, çekiç, buz baltası vb.), tirbuşon, tırnak makası (6 cm’den büyük), metal kesici, dalgıç malzemeleri (dalgıç bıçağı vb.), fırlatılan yıldızlar, kalem bıçaklar, akülü vidalama ve matkaplar ile uçları
Patlayıcılar ve Parlayıcı Maddeler: Patlayıcı ve patlayıcı sistemleri (bunların taklitleri dahil), dinamit ve gerçeğe uygun taklitler, havai fişekler, maytaplar, el bombası ve gerçeğe uygun taklitleri, sprey boyalar, çakmak sıvıları ve gazları, güvenli olmayan her türlü kibrit (her yüzeyde yanabilen kibrit ), alkol oranı %70’i geçen içecekler ve sıvılar (kolonya vb.), duman çıkartan ürünler (sis bombası vb.), tiner ve terebentin, parlayıcı sıvılar (petrol, benzin, mazot, alkol, etanol, gaz yağı vb.), fünye ve fitiller, meşale alevli çakmaklar (sadece ABD uçuşları için)
Keskin ve Sivri Uçlu Olmayan Maddeler: Balıkçılık malzemeleri ve olta takımları, kelepçeler, kalın sopalar (golf, kriket, beyzbol, hokey, lakros sopaları), her türlü ıstakalar (bilardo), kaykay, her türden cop, sopa (yolcu profiline göre bu malzemelerin geçişine, tarandıktan sonra, izin verilebilir), urgan, halat, çelik halat, kayaklar, her türlü sörf tahtaları
Kimyasal Biyolojik Nükleer (NBC) ve Zehirli Maddeler
Yurt dışına seyahatte kabin bağajında yani yanınıza alacağınız bavulda sıvı kısıtlaması mevcutken yurt içi seyahatlerde böyle bir kısıtlama yoktur.
Yurt dışı uçuşlarda taşıma ruhsatınız bulunsa dahi ateşli silah yanınızda olamaz. Eğer yurt içi yolculuk yapacaksanız silahınız taşıma ruhsatlı ise termal girişindeki silah teslim masasındaki görevli kişilere silahlarını teslim etmeleri gereklidir. Yolculuk bittiğinde indikleri havalimanındaki silah teslim masasından geri alabilirler.
Uçak ile yurt içi ve yurt dışı seyahate çıkmak isteyen yolcuların gerekli kurallara uyması halinde yolcukları hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşecektir.
Leave a Reply